Följ oss på sociala medier

Hummerpremiär!

Publicerat: 2023-09-25

I dag, den 25 september klockan 07.00 startade årets hummerfiske. Hummerpremiären infaller alltid den första måndagen efter den 20 september och i år blev det således idag! Yrkesfiskare får fiska hummer t o m den 31 december och fritidsfiskare får fiska t o m den 30 november. Det är bara tillåtet att fiska hummer med hummertina och för fritidsfiskarna gäller max sex tinor/pp.

Humrar kan bli mycket gamla. Ett knep för att få fram åldern på hummern, är att multiplicera vikten med 8,8 och sedan lägga till 3. Den äldsta hummern som fångats vägde cirka 20 kg och var ungefär 180 år!

Den allra godaste hummern är förstås färsk. Den är saftigast och mest smakrik. Svensk hummer är världskänd och allra bäst. Ju kallare vatten den är fångad i, desto bättre smak.

Hummer är som övriga skaldjur mycket nyttig. Den innehåller förutom proteinfosfor, magnesium, kalium, zink och calcium, vilket är bra för bland annat skelettet cellerna. Köttet innehåller även B-12-vitamin och kolin som är bra för hjärnan.

Så frossa i färsk, svensk hummer om du har möjlighet!

 


Tillbaka till bloggen

Anmäl dig till vår kundklubb!

Vi har nu startat upp Kalmar Fisk och Skaldjurs kundklubb! Här kommer du få fina erbjudanden, intressanta nyheter och goda recept! Nyhetsbreven är kostnadsfria och kommer att skickas ut ett par gånger per månad. Vill du var med i vår kundklubb? Fyll då i din e-postadress nedan:

Gå med i kundklubben