Följ oss på sociala medier

Så ser vi på hållbarhet

Allmänt om oss

Vi är en liten fisk- och skaldjursbutik som är en väl inarbetad ”butik i butik” på ICA Maxi i Kalmar. Vi har sakta men säkert byggt upp ett starkt lokalt varumärke under åren som gått. Butiken har funnits i över 20 år och nuvarande ägare har ägt butiken de senaste 14 åren. Våra medarbetare är mycket kunniga inom sina arbetsområden och vi är mycket stolta över att ha just den yrkeskompetensen i vår lilla butik. Att ha kul på jobbet är också en viktig faktor och vi upplever att vi har en genuin och familjär stämning på jobbet.

Vårt fokus (och även vår affärsidé) är att kunna erbjuda högsta kvalitet på våra produkter och att även ge den allra bästa servicen till våra kunder. Vi har Kalmars största utbud av färsk fisk och skaldjur. Med många år i branschen och med ett brett kontaktnät gör att vi nästan alltid får tag på den fisk eller de skaldjur som vi vill ha, även då tillgången på fisk och/eller skaldjur är begränsad. Vi kokar alla våra skaldjur själva och producerar även övriga matvaror i egen regi. Vi ser vår lilla butik som ett hantverk där vi borgar om hög kvalitet och är mycket stolta över vår yrkeskunskap. För att klara allt detta och för att vi ska kunna stå raka i ryggen inför våra barn och barnbarn så är hållbarhet ett viktigt ledord för oss.

Vad betyder hållbarhet för oss och hur kan vi få får verksamhet att bli mer hållbar

Eftersom vi arbetar med kvalitetsprodukter så är vi måna om vårt miljötänk och vi som ägare har en tro på att alla företag, stora som små, kan bidra till en mer hållbar miljömässig, social och ekonomisk utveckling.

Hållbarhet är en grundläggande och vägledande princip för hela vår verksamhet. Vi är länken mellan producent och kund och vår hållbarhetsvision är därför att påverka och driva hållbarhetsfrågan i alla led.

Som företag vill vi göra vårt för att bidra till en hållbar utveckling. I själva verket vill och kommer vi att göra mycket mer än så. Vi kommer att jobba för att bli bäst i branschen när det kommer till hållbart företagande. I detta begrepp räknar vi självklart in alla aspekter där vi har en påverkan på miljön som sortering, transporter, emballage osv. Vi tror dock att vi kan göra ännu större skillnader genom att lära våra kunder att hantera just mat på ett bättre sätt. En viktig fråga för oss är t ex att minska matsvinnet. Vi kommer systematiskt börja ett arbete att tillsammans med våra kunder finna sätt att förbruka mindre emballage och ta tillvara så mycket som möjligt på den mat vi säljer.

Våra fyra fokusområden

Våra leverantörer: Våra leverantörer ser vi som en förlängd arm hos oss. Deras hantering, miljöpåverkan och medarbetares villkor är en elementär del av de produkter/tjänster som vi köper från dem. Vi är därför ytterst noga med att välja rätt leverantörer hos oss och vi jobbar med certifierade leverantörer som håller vad de lovar! Vi handlar våra varor från en liten skara som vi har goda relationer till och som jobbar aktivt med miljömärkta och kvalitetsmärkta varor. I den mån det går väljer vi också att handla lokalt. Vi tror på närproducerad och närodlad mat och ser även att just frakten är en mycket viktig faktor i vårt hållbarhetstänk.

Vår egen verksamhet: Våra medarbetare ska inneha kunskap om hållbarhetsfrågor och hur vi som ett litet företag kan påverka vår förbrukning i rätt riktning. Vår egen verksamhets avfall ska hanteras på det allra bästa sättet och vi arbetar ständigt med att minska vårt matsvinn. Vårt matavfall sorteras varje dag och omvandlas sedan till biogas som används av Kalmars lokala busstrafik!

Vårt sortiment: Vi har ett brett sortiment av fisk- och skaldjur och med detta följer även ett stort ansvar. Vi vill kunna erbjuda våra kunder den allra bästa kvaliteteten på våra produkter och vi vill även kunna erbjuda våra kunder en liknande bredd när det kommer till miljömässiga produktalternativ
Kvalitet är viktigt för oss. Vi vill göra mer för att skapa en tryggare mat- och butiksvärld. Vi sätter stolthet i våra tydliga rutiner, vår kompetenta och utbildade medarbetare, samt sättet som vi arbetar med spårbarhet och kontroll. Så att våra kunder kan få säkra varor av högsta kvalitet.

Vår omvärld: Vi följer noggrant omvärlden med fokus framförallt på våra hav och försöker ständigt minska vår plastförbrukning som vi vet är en stor miljömässig fara för våra hav och djur. Vi erbjuder sedan flera år tillbaka t ex inga plastpåsar till våra kunder utan använder endast miljöcertifierade papperspåsar,

Under 2019 bytte vi t ex fraktleverantör från en storskalig distributör till en lokal åkare i Kalmar som är ett familjeägt och 100 % fossilfritt åkeri som är specialiserat på tempererat gods. Chaufförerna är utbildade inom Heavy ecodrivning, vilket innebär att man tillämpar ett bränslesnålt körsätt. De följer även regelbundet upp sina chaufförers bränsleförbrukning och korspil och samtliga fordon tankas med HVO100.

Vår affärsmodell

Vår affärsmodell är enkel. Vi vill erbjuda våra kunder högsta kvalitet och högsta service och det innebär att vi inte alltid är billigast, men vårt mål är att alltid vara bäst. Det kan kanske vara att sticka ut hakan ibland, men det är något som både vår personal och vi själva är mycket stolta över. Vi tror att vi kan öka lönsamheten i företaget genom att omvända kundernas köpbeteende. Tidigare handlade alla kunder över disk, gärna med kontanter och vi hade även mycket plast i våra emballage (något som även våra kunder gärna efterfrågade på de tiden). I dag handlar många av våra kunder via vår webbutik och hämtar sina varor själva via vår Drive thrue. Vi erbjuder nu även hemkörning till de som inte har möjlighet till att hämta sina varor själva. Kontanthanteringen har sjunkit rejält och de flesta betalningar sker nu via Swish och betalkort. Detta har medfört en bättre arbetsmiljö för våra anställda, mindre plastförbrukning och en smidigare köpmetod för våra kunder. Allt detta bidrar till en bättre miljö, en bättre lönsamhet, en förbättrad arbetsmiljö och en högre kundnöjdhet!

För oss handlar hållbarhet om att skapa en hållbar miljö på vårt företag där våra medarbetare, kunder och leverantörer trivs. Vi på Kalmar Fisk och Skaldjur värnar om att kunna öka antalet anställda och då helst med lokalt anställd personal. Vi värnar även om att köpa produkter som positivt bidrar till att vårda våra naturresurser långsiktigt, såsom våra hav, så att de kan försörja mänskligheten och de kommande generationerna med det som behövs framöver

Anmäl dig till vår kundklubb!

Vi har nu startat upp Kalmar Fisk och Skaldjurs kundklubb! Här kommer du få fina erbjudanden, intressanta nyheter och goda recept! Nyhetsbreven är kostnadsfria och kommer att skickas ut ett par gånger per månad. Vill du var med i vår kundklubb? Fyll då i din e-postadress nedan:

Gå med i kundklubben